Γ.Σ. ΚΥΜΗΣ - Ιστορία του Συλλόγου

Ο Γ. Παπανικολάου (δεύτερος από δεξιά), μαζί με τον αδερφό του (τρίτος από δεξιά), ανάμεσα στα μέλη-αθλητές του Γ.Σ. Κύμης/1893

Η ίδρυση του πρώτου Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης έγινε στην Κύμη το 1893 και αποτέλεσε ένα από τα ιστορικά αθλητικά σωματεία στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Τρία χρόνια πριν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (1896), στις 21 Αυγούστου 1893 τελέσθηκαν στην Κύμη τα εγκαίνια του ιστορικού συλλόγου.

Αν και η δραστηριότητα του πρώτου Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης δεν διήρκεσε πολλά χρόνια (1893-1907) λόγω και των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών της εποχής, η αθλητική και άλλη δράση του θεωρείται πολύ σημαντική για την εθνική μας κληρονομιά. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής:

1) Κυρίως η ομιλία του Αγίου Νεκταρίου στα εγκαίνια (1893), αλλά και η εν ζωή δράση του σε σχέση με τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, αποτέλεσαν τις αιτίες για να ανακηρυχθεί το 2006 προστάτης της Φυσικής Αγωγής και των εκπαιδευτικών Φ.Α.

2) Το πρώτο γυμναστήριο του ιστορικού συλλόγου ήταν ένα από τα 14, τα οποία φιλοξένησαν τους αθλητές οι οποίοι προετοιμάσθηκαν πριν τους Oλυμπιακούς Aγώνες του 1896, στην Αθήνα.

3) Το 1897 ο Γ.Σ. Κύμης ήταν ένα από τα 28 σωματεία τα οποία συμμετείχαν στη σύσταση του Σ.Ε.Α.Γ.Σ. (νυν Σ.Ε.Γ.Α.Σ.), ο οποίος με αυτό τον τρόπο υπήρξε η πρώτη ομοσπονδία στη χώρα και η έβδομη στον κόσμο. [Πρώτη ιδρύθηκε η αθλητική Ομοσπονδία της Μ. Βρετανίας (1880), δεύτερη της Ν. Ζηλανδίας (1887), τρίτη των Η.Π.Α. (1888), και στη συνέχεια του Βελγίου (1889), της Σουηδίας (1895), της Νορβηγίας (1896), της Ελλάδας, της Τσεχοσλοβακίας και της Ουγγαρίας (1897) και ακολούθησε της Γερμανίας (1898).]

4) Ανάμεσα στα μέλη-αθλητές του ιστορικού Γ.Σ. Κύμης/1893 ήταν και ο Γεώργιος Παπανικολάου, γεγονός που αξίζει μεγαλύτερης διερεύνησης, όπως αποκαλύπτεται και από τη σπάνια φωτογραφία-ντοκουμέντο της εποχής εκείνης (χρονολογείται περίπου μεταξύ 1896-1899), σύμφωνα με την οποία φαίνεται ότι ο μεγάλος Έλληνας επιστήμονας ευεργέτης συμμετείχε σε δράσεις του ιστορικού Γ.Σ. Κύμης, κατά την ηλικία της εφηβείας του.

  • Αθλητική-πολιτισμική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του πρώτου Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου περί το 1900, πριν ο ναός να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί με τη μορφή που είναι σήμερα.

  • Πρώτο γυμναστήριο και μέλη-αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης (~1896-1899).

  • Ο Γ. Παπανικολάου (δεύτερος από δεξιά), μαζί με τον αδερφό του (τρίτος από δεξιά), ανάμεσα στα μέλη-αθλητές του Γ.Σ. Κύμης/1893.

  • Διακρίνεται ο Άγιος Νεκτάριος έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, περί το 1900.

  • Διακρίνεται ένα καράβι - κιβώτιο αλληλογραφίας του 1901, το οποίο εκτίθεται στους επισκέπτες του Λαογραφικού Μουσείου της Κύμης.

Το 2010, μια ομάδα νέων από την Κύμη, παρακινούμενη από την αγάπη τους για τον Αθλητισμό και τον τόπο καταγωγής τους, προχώρησαν στην ίδρυση αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης» ως συνέχεια του Γ.Σ. Κύμης του 1893, με το ίδιο έμβλημα (θεά Αθηνά), προκειμένου να τιμηθεί ο ιστορικός αυτός σύλλογος ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή. Την ίδια χρονιά (αγωνιστική περίοδος 2010-2011), ο νέος Γ.Σ.Κύμης ξεκίνησε την αθλητική του δραστηριότητα με ομάδα Καλαθοσφαίρισης ανδρών. [Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι αθλητές αυτής της ομάδας, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους μεγάλωσαν και ζουν στην Κύμη, ήταν οι: Γιώργος Γέραλης, Γεώργιος Γλάρος, Νικόλαος Γλυκός, Κωνσταντίνος Δημάς, Προκόπιος Δούνας, Κωνσταντίνος Θαλασσινός, Χαράλαμπος Κωνσταντούρας, Aλέξανδρος Θεοδώρου, Ιωάννης Ιορδανίδης, Νικόλαος Κουτέλος, Ελευθέριος Μαλανδρής, Νικόλαος Γιαννιός, Δημήτριος Γιαννακός, Ευάγγελος Σέγκος, Ελευθέριος Πόγκας, Αναστάσιος Πέτσας, Χρήστος Μπασινάς, Βασίλειος Παπασταμέλος, Νίκος Πολιτάκης, Βασίλειος Σιδεράκης, Δημήτριος Σιδεράκης, Ιωάννης Σπανός, Σπυρίδων Τσικλιδής, Περικλής Ψύχας.]

Βασικός χορηγός του Γ.Σ. Κύμης/2010 είναι ο ένθερμος υποστηρικτής και λάτρης του Αθλητισμού, νεαρός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Θεοδώρου, φίλαθλος αλλά και αθλητής και ο ίδιος.

Επιστημονικοί συνεργάτες της ομάδας και βασικοί συντελεστές της ίδρυσης του Γ.Σ.Κύμης/2010, είναι οι Χρήστος Λάμπρου και Ιωάννης Παπανικολάου, εκπαιδευτικοί, ειδικευμένοι σε διάφορα θέματα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού.

Η έδρα του Γ.Σ.Κ. είναι το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Κύμης «Νίκος Μαρίνος».

Η προσπάθεια αυτή, από τα πρώτα της ακόμη βήματα αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και απόδειξη αυτού είναι η αθρόα προσέλευση των φίλων της Καλαθοσφαίρισης, τόσο στους εντός όσο και στους εκτός έδρας αγώνες. Χάρη στην υποστήριξη αυτή και την προσπάθεια των αθλητών του, ο νέος Γ.Σ.Κ., κατά την πρώτη αγωνιστική περίοδο (2010-2011) μετά την ίδρυσή του, κατάφερε να προβιβαστεί από τη Γ΄ Κατηγορία Ε.Σ.Κ.Α.Σ.Ε. (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Ανατολικής Στερεάς, Εύβοιας) στη Β΄, ενώ την αμέσως επόμενη περίοδο (2011-2012) ανέβηκε και από τη Β΄ στη Α΄. Η άμεση επιτυχία δεν προκάλεσε εφησυχασμό στους διοικούντες της ομάδος, αλλά αντίθετα τους "όπλισε" με περισσότερη όρεξη για βελτίωση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τρίτη διαδοχική άνοδο του Γυμναστικού, που την αγωνιστική περίοδο 2013-2014 αγωνίστηκε στην Γ΄Εθνική κατηγορία. Η παραμονή του πάντως και εκεί αποδείχτηκε βραχύβια, καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου του, εξασφαλίζοντας την άνοδο στην Β΄Εθνική. Ο Γυμναστικός είχε πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση όλως ως μια ομάδα με τεράστια προοπτική και αυτό το απέδειξε έμπρακτα την σεζόν 2014-15 όταν και αναδείχτηκε πρωταθλητής στην Β΄Εθνική, διευρύνοντας το σερί των διαδοχικών ανόδων στις 5. Η φιλοδοξία των υπευθύνων του Γ.Σ.Κ. για διάκριση, τροφοδοτούμενη από την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, συνεχώς ανεβάζει το επίπεδο της ομάδας, τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά. Οπότε και φέτος στην Α2 η ομάδα της Κύμης θα παρουσιαστεί με μεγάλα όνειρα και υψηλές προσδοκίες.

Το όραμα των υπευθύνων του Γ.Σ. Κύμης είναι η σταδιακή δημιουργία ενός ισχυρού Συλλόγου, με πλήθος αθλητικών και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων (Φύση, Πολιτισμός), η εμβέλεια του οποίου θα ξεπεράσει τα όρια της ευρύτερης περιοχής της Κύμης και θα αποτελέσει διαφήμιση για τον τόπο μας.

Το ταξίδι του Γ.Σ.Κ. μόλις ξεκίνησε. Οι στόχοι της ομάδας επιτυγχάνονται συντομότερα από ό,τι φανταζόταν οποιοσδήποτε και ο πήχης συνεχώς ανεβαίνει. Με την υποστήριξη του κόσμου ο οποίος αγαπάει τον Αθλητισμό, οι φιλοδοξίες μας συνεχώς θα μεγαλώνουν. Σας θέλουμε όλους κοντά μας σε αυτό το ταξίδι που συνεχίζει να γράφει ιστορία!

[ Άρθρο από το περιοδικό «Φυσική Αγωγή, Αθλητισμός, Υγεία», περιοδική έκδοση της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Νομού Ηρακλείου. Κατεβάστε την περιοδική έκδοση ]

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ:

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΜΗΣ
Λάμπρου Χρήστος,1 Μουντάκης Κώστας,2 Λινάρδος Πέτρος3
1 Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τ.Ε.Φ.Α.Α. και Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φ.Π.Ψ.
2 Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού.
3 Αθλητικογράφος, συγγραφέας και ερευνητής, πρώην πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ).

Ετικέτες: Κύμη

ΧΟΡΗΓΟΙ

Sok fm