Η Κύμη

η Κύμη

Η Κύμη ανήκει στον νεοσύστατο διευρυμένο δήμο Κύμης-Αλιβερίου και είναι η ιστορική έδρα του δήμου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, σε θέση πλεονεκτική ώστε να «αγναντεύει» το Αιγαίο. Γι αυτό το λόγο άλλωστε της έχει αποδοθεί εδώ και πολλά χρόνια ο χαρακτηρισμός «το μπαλκόνι του Aιγαίου», με τη θέα προς το μεγαλύτερο ελληνικό πέλαγος να είναι μοναδική. Στο παρελθόν, κυρίως στα τέλη του 19ου αιώνα, υπήρξε σημαντικό ναυτικό και εμπορικό κέντρο, εξάγοντας κυρίως κρασί και λάδι. Κατάλοιπα εκείνης της εποχής είναι τα περίφημα αρχοντικά της Κύμης, νεοκλασικά σπίτια με ιδιαίτερη «κουμιώτικη» αρχιτεκτονική.

Η Κύμη είναι περήφανη που αποτελεί γενέτειρα του σπουδαίου γιατρού-ερευνητή Γεώργιου Παπανικολάου, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως ευεργέτης της ανθρωπότητας. Ο Παπανικολάου ανακάλυψε το πασίγνωστο test-pap, μέσω του οποίου σώθηκαν πολλές ζωές σε όλο των κόσμο και θεωρείται ακόμη και σήμερα η πλέον αξιόπιστη εξέταση για τη διάγνωση καρκίνου στις γυναίκες. Στην κεντρική πλατεία της Κύμης δεσπόζει η προτομή του σπουδαίου αυτού Κουμιώτη, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι στο οποίο έζησε.

Επιπλέον, η Κύμη έχει πολλά αξιοθέατα που αξίζει πραγματικά να δείτε. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

Η εκκλησία της Παναγίας της Λιαουτσάνισσας, της οποίας το τέμπλο και ο άμβωνας είναι φιλοτεχνημένα από τον πατέρα του γνωστού Τηνιακού γλύπτη Γ. Χαλεπά.
Το Λαογραφικό Μουσείο, όπου θα βρείτε παραδοσιακά υφαντά, κεντήματα, σκεύη και τοπικές φορεσιές . Επιπλέον έχει αίθουσα που φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις, ενώ στον υπαίθριο χώρο υπάρχει ένα πανέμορφο μικρό θεατράκι με υπέροχη θέα.
Το γυναικείο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (17ου αι.), με τις φιλόξενες μοναχές και με επίσης πανέμορφη θέα.
Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.
Το Χωνευτικό, ένα καταπράσινο μέρος, που πήρε το όνομα του από την ιαματική πηγή που λέγεται ότι έχει και χωνευτικές ιδιότητες.
Στο λόφο Βιγλατούρι υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, όπου έχουν ανακαλυφθεί ερείπια της αρχαίας Κύμης.
Επιπλέον η Κύμη είναι γνωστή γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα, με μέρη εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Τα τοπικά προϊόντα περιλαμβάνουν τα πασίγνωστα σύκα, ξερά ή φρέσκα, τα αμυγδαλωτά και τον μπακλαβά, καθώς και το εξαιρετικής ποιότητας λάδι

Πως θα έρθετε:

Η Κύμη βρίσκεται στην μέση της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας, ακριβώς απέναντι από της Σκύρο. Απέχει από την Χαλκίδα, πρωτεύουσα του νομού Ευβοίας, 87 χιλιόμετρα, ενώ από τη Αθήνα περίπου 160 χιλιόμετρα. Μπορείτε να έρθετε είτε μέσω της Χαλκίδας, όπου θα πάρετε κατεύθυνση προς Νότιο Εύβοια και θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες για Κύμη, είτε από το πορθμείο Ωροπού-Ερέτριας και συνέχεια προς Κύμη. Θα κάνετε τον ίδιο περίπου χρόνου και στις δύο περιπτώσεις, απλά στην δεύτερη θα γλιτώσετε περίπου 40 χιλιόμετρα οδήγηση.


Χρήσιμα τηλέφωνα:

Δημαρχείο: 22220 24000
Αστυνομικό τμήμα: 22220 22555
Λιμεναρχείο Κύμης : 2222022606
Πυροσβεστική: 22220 24645
Δασαρχείο: 22220 22208
Λιμεναρχείο: 22220 22606
Σταθμοί ταξί, Κύμη: 22220 23666
Σταθμοί ταξί, Παραλία: 22220 22255
Λαογραφικό Μουσείο: 22220 22011
Νοσοκομείο: 22220 29300, 2222022381

Ετικέτες: Κύμη

ΧΟΡΗΓΟΙ

Sok fm